Nasze projekty

Wykorzystując naszą wiedzę i umiejętności z psychologii, tworzymy projekty kierowane do różnych grup funkcjonujących w sporcie: zawodników, trenerów, sportowych rodziców, psychologów sportu. Początkowo nasze projekty realizowane były głównie na terenie Gdyni, gdzie mieści się siedziba fundacji. Wraz z nieustannym rozwojem i podejmowanymi przez nas działaniami docieramy do coraz szerszego grona odbiorców. Naszym marzeniem jest tworzenie jeszcze więcej projektów o ogólnopolskim zasięgu, do czego stale dążymy. Poniżej prezentujemy niektóre z naszych dotychczasowych działań.

Współpraca z Polskimi Związkami Sportowymi

Akademia Wzorowego Rodzica Polski Związek Tenisowy

Zostaliśmy częścią projektu Polskiego Związku Tenisowego (PZT) skierowanego do rodziców młodych rodziców, którego celem jest pomoc rodzicom w świadomym wspieraniu rozwoju swoich dzieci. Do tej pory odbyły się spotkania z zakresu psychologii sportu, które miały charakter warsztatowy i realizowane były przy okazji zawodów tenisowych. Na stronie PZT można też znaleźć artykuły naszego autorstwa – świadomy rodzic w sporcie, zapraszamy do lektury.

Wykład dla trenerów Polskiego Związku Piłki Siatkowej

W Spale 13 – 14 listopada 2017 roku odbyło się szkolenie dla trenerów siatkówki uczestniczących w ogólnopolskim programie Siatkarskich Ośrodków Szkoleniowych realizowanym przez Polski Związek Piłki Siatkowej. W ramach tego wydarzenia mieliśmy okazję poprowadzić wykład dotyczący praktycznego zastosowania Modelu i7W w pracy trenerskiej, w którym uczestniczyło ok. 500 osób.

Warsztaty dla trenerów Polskiego Związku Koszykówki

Od 2016 roku regularnie współpracujemy z Polskim Związkiem Koszykówki (PZKosz) dzieląc się wiedzą z zakresu psychologii sportu i autorskiego Modelu i7W (inspiruj, Wyjaśniaj, Wymagaj, Wspieraj, Wynagradzaj, Wyróżniaj, prowadzące do Wzrostu i Wygranej) podczas szkoleń dla trenerów koszykówki. Dziękujemy za zaufanie, które przerodziło się we współpracę trwającą do dziś.

Współpraca z Uniwersytetem SWPS

Fundacja partnerem merytorycznym Studiów Podyplomowych, Psychologii Sportu – w nurcie Sportu Pozytywnego

Od roku akademickiego 2016/2017 jesteśmy oficjalnym partnerem merytorycznym studiów Psychologia sportu – w nurcie Sportu Pozytywnego, które odbywają się na Uniwersytecie SWPS w Warszawie. Studia skierowane są do osób z wykształceniem wyższym, które chcą poszerzać swoją wiedzę z zakresu psychologii sportu oraz rozwijać swój warsztat pracy. Celem studiów jest edukacja przyszłych psychologów sportu oraz osób związanych ze sportem, dla których niezwykle istotne jest przygotowanie mentalne. Prowadzący przekazują na studiach specjalistyczną wiedzę praktyczną oraz teoretyczną zgodną z założeniami sportu Pozytywnego. Można na nich spotkać aktywnie działających psychologów sportu, trenerów oraz zawodników.

II Ogólnopolskie Sympozjum „Wyprawa II w Sporcie Pozytywnym – Droga na Biegun Mistrzostwa”

Tematem dwudniowego sympozjum, które odbyło się 4-5 grudnia 2015 roku w Gdyni było osiągnięcie mistrzostwa w sporcie na każdym z etapów kariery. Wzięło w nim udział ponad 200 uczestników, odbyły się liczne prelekcje i wykłady, poprowadzono 13 warsztatów, a po wszystkim została wydana publikacja pokonferencyjna w formie książki (link do sklepu jak już będzie).

Całość była organizowana przez nasz zespół, Uniwersytet SWPS i współfinansowana ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego. W wydarzeniu wzięli udział wybitni specjaliści – psycholodzy, trenerzy, wykładowcy uczelni wyższych, a także sportowcy i ambasadorzy sportu pozytywnego, m.in. Katarzyna Rogowiec, Wojciech Eichelbereger, prof. Jan Blecharz, Jadwiga Kłodecka-Różalska, Marek Graczyk, Bogusław Tołwiński, prof. Artur Poczwardowski, Paweł Habrat czy Piotr Stokowiec.

I Ogólnopolskie Sympozjum „Wyprawa na Biegun Sportu Pozytywnego”

W 2014 r. (13-14 czerwca) po raz pierwszy wraz z Uniwersytetem SWPS oraz przy współfinansowaniu Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego zorganizowaliśmy ogólnopolską konferencję skierowaną dla osób związanych ze środowiskiem sportowym. Głównym założeniem sympozjum było propagowanie idei Sportu Pozytywnego, która skupiałaby oraz integrowała naukowców i praktyków działających profesjonalnie w sporcie (trenerów, rodziców, działaczy i innych osób zaangażowanych w działalność sportową).

Wydarzenie trwało 2 dni, podczas których odbyło się 30 wystąpień i wzięło udział ok. 200 uczestników. Wśród wybitnych specjalistów w dziedzinie sportu – psychologów sportu, trenerów, fizjoterapeutów, działaczy, znaleźli się również sportowcy, którzy pełnili rolę ambasadorów sympozjum: Leszek Blanik, Robert Korzeniowski, Mateusz Kusznierewicz, Monika Pyrek.

Współpraca z Miastem Gdynia

„Wspieraj i Wygrywaj – Sport Pozytywny w Gdyni” – II edycja projektu

Po dobrych recenzjach, które zabrała I edycja, zdecydowaliśmy się na kontynuowanie działań mających na celu wsparcie psychologiczne gdyńskich trenerów i zawodników. W 2016 i 2017 roku projekt skupił się na poznaniu trenerów i zawodników w ich naturalnym środowisku poprzez uczestnictwo psychologów w treningach: na boisku, hali, basenie czy sali gimnastycznej. Ponadto trenerzy oraz zawodnicy mieli okazję wziąć udział w indywidualnych konsultacjach psychologicznych.

Projekt był okazją do rozwoju warsztatu pracy trenerów oraz do zainteresowania młodych sportowców treningiem mentalnym i zwiększeniem ich wiedzy o psychologii sportu. Okazał się też świetnym pretekstem do analizowania przez zawodników ich własnych sportowych, jak i pozasportowych potrzeb.

„Wspieraj i Wygrywaj – Sport Pozytywny w Gdyni” – I edycja projektu

Od września 2015 do marca 2016 r. wraz z Gdyńskim Centrum Sportu zorganizowaliśmy inicjatywę, której celem było rozwijanie mentalnej strony gdyńskich sportowców poprzez podnoszenie kompetencji trenerów i edukowanie rodziców.

Projekt miał charakter praktyczno-badawczy. W badaniach, które weryfikowały działania i funkcjonowanie trenerów oraz zawodników wzięło udział około 40 trenerów i ponad 400 zawodników w wieku od 12 do 18 lat. Wśród nich znaleźli się sportowcy takich dyscyplin jak: piłka nożna, żeglarstwo, koszykówka, siatkówka, pływanie, judo, karate, czy hokej. Z kolei w zajęciach warsztatowych z naszego autorskiego Modelu i7W (inspiruj, Wyjaśniaj, Wymagaj, Wspieraj, Wynagradzaj, Wyróżniaj, prowadzące do Wzrostu i Wygranej) uczestniczyło 23 trenerów i rodzice sportowców.

„Pozytywny Rozwój w Gdyni oraz poprzez Gdynię”, czyli lekcje dla gdyńskich uczniów klas VI

Od października 2015 roku do maja 2016 roku wspomagaliśmy dzieci w edukacji nieformalnej, czyli nauce przez praktykę i doświadczanie. W projekcie finansowanym przez Prezydenta Miasta Gdynia wzięły udział cztery gdyńskie szkoły podstawowe, uczniowie i ich rodzice. Każda z klas biorących udział w projekcie uczestniczyła w ośmiu spotkaniach z psychologami (m.in. z komunikacji, koncentracji, efektywności pracy czy wyznaczania celów) oraz w wycieczkach do wybranych gdyńskich instytucji (np. tuBaza – Centrum kulturalne, Gdyńska Szkoła Filmowa, wybrany klub sportowy). To były intensywne i satysfakcjonujące osiem miesięcy.

Współpraca ze szkołami, organizacjami, klubami sportowymi

Psychologia sportu podczas Hokejowej Szkoły Ziętary 2018

Przez całe wakacje młodzi zawodnicy pod okiem psychologów z naszego zespołu doskonalili umiejętności takie jak: koncentracja, pewność siebie, komunikacja czy kontrola emocji. Tak bardzo przydatne nie tylko w hokeju, ale i w życiu codziennym oraz szkolnym.

Stanęliśmy ramię w ramię ze specjalistami współpracującymi podczas letnich obozów hokejowych organizowanych przez legendę polskiego hokeja Walentego Ziętarę.

Otwarte spotkania Stowarzyszenia PSSiAP

Celem cyklu otwartych spotkań było przybliżenie tematyki psychologii sportu i promowanie treningu mentalnego. Podczas spotkań teoria przeplatała się z praktyką, ćwiczeniami i dobrą energią studentów.

Pierwsze półrocze 2018 roku (styczeń – czerwiec) to dla nas m.in. spotkania z trójmiejskimi studentami Polskiego Stowarzyszenia Studentów i Absolwentów Psychologii (PSSiAP).

Warsztaty dla gdańskich nauczycieli i wsparcie idei Kreatywnej Pedagogiki

9 maja 2017 roku mieliśmy przyjemność prowadzić warsztat „Motywacja w codziennej pracy pozytywnego nauczyciela WF”. W spotkaniu brali udział nauczyciele działający i zrzeszeni wokół projektu Kreatywna Pedagogika.

Jest to projekt doskonalenia zawodowego realizowany przy Wydziale Rozwoju Społecznego Urzędu Miasta Gdańska. Cieszymy się, że mogliśmy podzielić się naszą psychologiczną wiedzą z tak zaangażowanymi i zarażającymi pozytywną energią nauczycielami.

Super Liga JUDO 2017

Wiosnę i lato 2017 roku z przyjemnością spędziliśmy biorąc udział w rozgrywkach Judo dla dzieci i młodzieży. Podczas spotkań z opiekunami młodych sportowców w Sobótce, Kobierzycy i Świdnicy poruszany był m.in. temat czerpania z psychologii sportu w odpowiedzialnym wspieraniu młodych zawodników.

Pozytywny Rozwój w Sporcie i poprzez Sport

W 2014 roku z pełnym zaangażowaniem wcieliliśmy się w rolę propagatora aktywności fizycznej i sportu w środowisku akademickim.

W 2014 roku (lipiec – listopad) prawie 200 studentów z 5 województw w Polsce brało udział m.in. w treningach fizycznych (judo, pływanie, bieganie), konsultacjach indywidualnych dla zawodników, spotkaniach z Mistrzami Sportu, szkoleniach i warsztatach z zakresu treningu mentalnego, a także we wspólnym biegu. Projekt finansowany był ze środków Ministerstwa Nauki Szkolnictwa Wyższego.

.